x

Pilotprojekt med framtidens produktinformation

2023-11-22

Genom att harmonisera produktinformationen och göra den digitalt lätthanterlig kan man ta ett viktigt steg mot ett mer klimatsmart byggande. Masonite Beams har medverkat i ett pilotprojekt med syfte att lägga grunden för ett EU-gemensamt system för detta.

Byggsektorn är en mycket viktig pusselbit i arbetet med att skapa ett mer hållbart samhälle. Därför pågår det initiativ på olika håll för att underlätta projektering och planering av ett fossilfritt, klimatneutralt byggande.

Masonite Beams, Skanska och NCC samarbetar

Inom ramen för det svenska strategiska innovationsprogrammet Smart Built Environment har det till exempel genomförts ett pilotprojekt kring digital produktinformation baserat på datamallar. Masonite Beams har, tillsammans med Skanska och NCC, medverkat i projektet och ett koncepttest med miljövaru- och prestandadeklarationer i webbtjänster.

– I dag är det som ”hela havet stormar” när det gäller den typen av deklarationer. Det skiljer sig mellan olika länder, och det kan förekomma olika system inom ett och samma land, berättar Martin Erlandsson, affärsutvecklare på IVL Svenska Miljöinstitutet ,som varit en av de ansvariga i pilotprojektet.

Det övergripande syftet med projektet har varit att hitta lösningar för att på ett rationellt, kvalitetssäkrat och digitalt sätt hantera produktinformation i byggsektorn.


Martin Erlandsson är en av de ansvariga för projektet ”Framtidens produktinformation”

Målet är att kvalitésäkra information internationellt 

Visionen är att basera harmoniserad och kvalitetssäkrad information på en internationellt användbar datamall. Detta skulle dels innebära att det blir enklare att publicera och söka produktinformation, dels att det blir lättare med handel över nationsgränser. Ett exempel på sådan produktinformation kan vara vikt, längder, klimatavtryck och hållfasthetdata på produkter.

– Det här är alltså inte isolerat till den svenska marknaden, utan det har hela tiden funnits ett internationellt perspektiv på den lösning vi arbetat med. Bristen på digital harmoniserad produktinformation är ett problem som är uppmärksammat även på EU-nivå.

Principen för det system som har testats är att materialtillverkaren – eller den som sätter produkten på marknaden – ansvarar för att mata in uppgifter i standardiserade datamallar och samtidigt garantera att uppgifterna är korrekta. De samlas i gemensam databas med öppen tillgång, så att alla kan få tillgång till informationen på ett användarvänligt sätt. På så sätt kan du få tag i precis rätt information som du vill ha om rätt produkt. Exempelvis klimatdata och hållfasthetdata.

– En viktig poäng är att uppgifterna alltid kommer från den som kan garantera att de är korrekta. Det här är ett paradigmskifte; ett helt nytt sätt att hantera information inom detta område, säger Martin Erlandsson.

 

De stora fördelarna för materialleverantören 

För materialleverantören kommer detta underlätta väldigt mycket, eftersom det blir ett ”one-data-drop”-upplägg där produktinformation publiceras av leverantören på ett ställe och som andra sedan får hämta informationen ifrån. I dagens läge kan en leverantör behöva göra uppdateringar på hundratals (!) ställen vid ändringar av produktegenskaper.

– När det nu blir så mycket enklare kommer det innebära att informationen blir betydligt mer tillförlitlig än i dagens läge.

 

De stora fördelarna för entreprenören

Entreprenörer och andra intressenter får å sin sida dels en väsentligt smidigare hantering och snabbare åtkomst av de uppgifter de behöver, och samtidigt en trygghet i att informationen är kvalitetssäkrad.

– Kravet på deklarationer av olika hållbarhetsaspekter kommer successivt att öka, och hittills har det inneburit ett arbete med en hel del tidskrävande manuella inslag – dessutom utan standarder.

 

Möjligheterna med framtidens produktinformation 

Tommy Persson, Forsknings och utvecklingschef, är den som ansvarat för Masonite Beams del av arbetet med detta koncepttest. Han lägger till ytterligare en framtida möjlighet:

– När man designar ett hus kan man ha kopplingar till all teknisk information om vilka produkter som ingår, något som bland annat kommer att vara ytterst värdefullt vid renoveringar och eventuellt återbruk av materialet. Ett enkelt exempel att jämföra med är bilindustrin. När du skrotar en bil får du ut en lång lista på alla komponenter som en bil innehåller, från tändstift till generator. Om du ska flytta eller omplacera ett hus eller en byggnad idag, så vet du inte exakt vilka beståndsdelar de innehåller men det här skulle kunna klargöra det, säger han.

 Tommy Persson, forskning- och utvecklingschef på Masonite Beams 

Han är mycket entusiastisk över konceptet, och konstaterar att det är mycket efterlängtat av branschen.

– Vi har ju bland annat haft med Skanska i projektet, och de jobbar jättehårt med de här frågorna. Överlag har de stora byggaktörerna ett stort driv att komma vidare. De behöver hantera ökande krav på hållbart byggande från såväl myndigheter som marknaden, säger Tommy Persson.

– För vår del på Masonite Beams innebär det också förbättrade möjligheter att lyfta fram att våra lättbalkar är ett klimatsmart alternativ med god potential för cirkularitet.

Nästa steg för projektet Det genomförda koncepttestet har nu visat att det går att ta fram digitala datablad baserade på datamallar för att på ett globalt sätt beskriva egenskaper för olika byggobjekt. Nästa steg blir se hur datamallarna skulle kunna implementeras på bästa sätt, och att ta fram ett koncept för nod där alla uppgifter kan samlas.

Läs mer om pilotprojektet här! 

Vill du veta mer?

Ulf Dewerlid

Affärsutvecklare 070-615 56 80
Ladda hem vår projekteringsanvisning!

Vill du att vi ska höra av oss?

Klicka här! Vi återkommer till dig så fort som möjligt.