x

Högstalägdan – ett samverkansprojekt i Jämtland

2024-02-09

I det idylliska Ås i Jämtland står nu flerbostadshuset Högstalägdan klart. Trångsvikens Bygg, med sitt fäste i Östersund, har tillsammans med Norrlands Trähus skapat detta tvåvåningshus med 10 lägenheter. Låt oss ta en närmare titt på projektet. 

Högstalägdan är ett projekt med unik samverkan i träbyggandets tecken. Norrlands Trähus står som leverantör för stomme, tak, balkonger och loftgångar där Masonite Beams Flexibla byggsystem applicerats. Trångsvikens Bygg står som exploatör för projektet och de har monterat och byggt projektet. Markus Granqvist, projektledare på Norrlands Trähus delar med sig av de framgångsrika resultaten.

- Det här projektet var det första tvåvåningshuset som vi levererade med Masonite Beams Byggsystem och det gav oss ett bra resultat, lärdomar och erfarenheter. Vi har använt byggsystemets unika lösningar för att uppnå goda akustiska egenskaper och haft ett nära samarbete med aktörer i Masonite Beams akademi. 

Akademin som driver framtidens byggande

Projektet Högstalägdan är ett lysande exempel på hur konstruktörer, kvalitetsingenjörer, projektörer och akustiker har samverkat för att skapa ett lyckat projekt. Detta samarbete har inte bara varit framgångsrikt utan har också berikat projektet med mångsidig expertis.

Med inspiration från landskapet i Jämtland

Erik Tari, ansvarig arkitekt på Krook & Tjäder, avslöjar husets unika design som hämtar inspiration från det jämtländska landskapet. Det mest typiska byggnaderna i Jämtland är ladugårdar och Högstalägdan har fått sin inspiration från dem.

– Huset består av två våningar och har både loftgång på entrésidan och balkonger och uteplatser mot trädgården. Med en enkel volym, sadeltak och faluröd träpanel smälter Högstalägdan sömlöst in i omgivningen, vilket skapar en naturnära och bekymmersfri boendemiljö. Trädgården blir en inbjudande plats för både odling och gemenskap, berättar Erik Tari. 

 

Framtiden för Norrlands Trähus och Masonite Beams 

Med framgången av Högstalägdan står Norrlands Trähus inför nya spännande projekt. Flerbostadshus med Masonite Beams Byggsystem står på agendan i flera kunddialoger. Akademin fortsätter samarbeta och Masonite Beams Byggsystem fortsätter göra avtryck.

Läs mer om Masonite Beams byggkoncept för flervåningshus här och läs mer om Masonite Beams akademi här!


AKTÖRER I PROJEKTET
Exploatör och byggentreprenör: Trångsvikens bygg
Elementproducent: Norrlands Trähus
Arkitekt: Krook & Tjäder
Medverkande aktörer från Maosnite Beams akademi: Norrlands Trähus, Bjerking, Bimworks och Acouwood

Vill du veta mer?

Henrik Sjödin

Teknisk säljare industri Norrland 070-276 80 43
Ladda hem vår projekteringsanvisning!

Vill du att vi ska höra av oss?

Klicka här! Vi återkommer till dig så fort som möjligt.