x

Tillsammans utvecklar de byggbranschen

2024-02-13

Att erbjuda lättbalkar av trä till sina kunder har blivit en självklarhet på Åtvidabergshus – produkten skapar nya möjligheter att bygga klimatsmarta hus i alla storlekar och till alla syften. Nu har företaget tagit samarbetet ytterligare ett steg och därmed blivit en av Masonite Beams Akademi vars syfte är att på sikt utveckla allt smartare bygglösningar och ta träbyggnationen in i framtiden.

Sedan 1970-talet har man på Åtvidabergshus arbetat med att rita och konstruera takvåningar och hus i egen regi. Genom åren har verksamheten utvecklats och idag levereras förutom husstommar även många andra huskomponenter till byggplatser runt om i landet.

– Allt som har en träbit i sig kan vi bygga. Vi har länge varit specialister på att leverera delar till hus i gruppbebyggelse, men marknaden har förändrats och det har lett till att vi har fått vidga våra vyer, säger Ingrid Bolling Montelius, marknad och försäljning på Åtvidabergshus.

Skiftat fokus

Det Ingrid syftar på är att intresset för bland annat småhus har minskat sedan pandemin. Nu fokuserar företaget i stället alltmer på offentliga byggnader samt höghus – tidigare har det inte varit möjligt att konstruera på höjden i trä. Det är här som Masonite Beams starka lättbalkar kommer in.

– Jämfört med att bygga i betong är det här ett mycket mer fördelaktigt material. Trä är framtiden och Masonite Beams produkter ökar möjligheterna.

Lättbalk förenklar arbetet

Åtvidabergshus har sedan en tid tillbaka arbetat med Masonite Beams, men blev nyligen fullvärdiga medlemmar av deras egen akademi. Akademin består av partners och medlemmar som bygger med lättbalk och utvecklar Masonite Beams byggsystem. Genom att dra nytta av varandras kompetenser utvecklas allt smartare bygglösningar – den samlade kompetensen gör att det finns en mängd olika expertkunskaper inom ljud, brand, energi, arkitektur och konstruktion.

– Det känns väldigt roligt och vi har en väldigt bra kontakt med Masonite Beams. Det är mycket lättare att hantera deras lättbalkar – de är starka, raka och finns i långa längder. Det gör att man kan utnyttja materialet maximalt vilket gör produkten extremt energieffektiv, berättar konstruktionschefen Hubert Wiech.

 

Hus i alla storlekar

I Åtvidaberg sysselsätts ett hundratal rutinerade medarbetare med att förse byggföretag med högkvalitativa huskomponenter och härifrån levereras cirka åtta hus i veckan. Lättbalkarna och kanske framför allt samarbetet med Masonite Beams gör det möjligt att ta träbyggandet in i framtiden – det skapar nya möjligheter att konstruera hus i alla storlekar och till alla syften.

– Det är på många sätt en bransch som är väldigt försiktig med att testa nya saker, men att byta ut själva stommen mot ett mer klimatsmart och energieffektivt alternativ är något vi måste göra om resurserna ska räcka till.

Läs mer om Åtvidabergshus här!


Ingrid Bolling Montelius & Hubert Wiech på Åtvidabergshus

Vill du veta mer?

Ulf Dewerlid

Affärsutvecklare 070-615 56 80
Ladda hem vår projekteringsanvisning!

Vill du att vi ska höra av oss?

Klicka här! Vi återkommer till dig så fort som möjligt.