x

Lättbalken i passivhus

2021-01-08

Intressegruppen Passivhus är aktiva sedan 10 år tillbaka och gruppens huvuduppgift är att informera och utbilda kring hur du bygger energieffektivt. Gruppen har drygt 60 medlemsföretag varav Masonite Beams är en av medlemmarna. Under årets gång har Masonite Beams varit inblandade i flera passivhus projekt och här berättar Simone Kreutzer Wesslund, VD på intressegruppen passivhus mer om projekten.

Simone Kreutzer Wesslund, VD på Intressegruppen passivhus har jobbat med passivhus sedan tidigt 2000-tal och har även arbetat i flera projekt med lättbalk för passivhusprojekt. Simone berättar:

- Begreppet Passivhus finns sedan 30 år tillbaka och det är mer en filosofi snarare än ett byggkoncept. Syftet är att skapa energieffektiva, hållbara hus som är kostnadseffektiva under sin livstid. I passivhusbyggnader ligger ett stort fokus på kvalitet och komfort. Designen och gestaltningen kan se helt olika ut beroende på användningsområden, placeringen och regionala förutsättningar.

Det finns gemensamma krav globalt för att ett hus ska få kallas passivhus.
Se alla kriterer här!

Passivhusprojekt som alltid klarat energiklass A enligt Boverket

Simone kom i kontakt med Masonite Beams som producerar och säljer lättbalkar redan under under början 2000-talet. 

- Vi hade många gemensamma idéer och redan då ville jag jobba med lättbalk. Några av passivhusprojekten som blivit byggda med lättbalkar och som uppfyller energiklass A är:

  • Villa Circuitus i Växjö
  • Högåsskolan i Knivsta
  • Glänningeskolan i Laholm
  • Glänningehallen i Laholm

Nu byggs dessutom Paradisskolan med lättbalkar från Masonite Beams i takelementen som bolaget Lättelement tillverkar i Örnsköldsvik. Genom att använda lättbalkar i takelementen med inbyggd diffusionsspärr medför en mycket hög täthet mot läckage. Samma takelement användes även för Högåsskolan. Tittar vi till både Högåsskolan och Glänningeskolan så är byggnaderna massiva betonghus som kompletterats med Masonite Beams lättbalkar och cellulosaisolering för att få ett mindre klimatavtryck tack vare inblandningen av trä. Simone berättar:

- När man skulle bygga Glänningeskolan tittade kommunen på olika materialval. Betong skulle användas för att inte riskera att eventuella vattenskador skulle påverkar ytterväggarna. Vi landade i att välja isoleringsmaterial med mindre klimatpåverkan och på så sätt kompenserar betongens tillverkningsenergi. Vi valde lättreglar från Masonite Beams och cellulosa (återvunnet papper) istället för konventionella byggmaterial.


Glänningeskolan i Laholm, ett passivhusprojekt med lättbalk.

- MVB bygg som uppförde Glänningeskolan byggde med lättbalkar för första gången. Eftersom de inte testat innan så undrade entreprenörerna hur det skulle gå. Det var höga väggar där de skulle fästa in lättbalkarna mot betongen. Under montage upptäcktes fördelarna då det gick snabbt att montera lättbalkarna tack vare bland annat den låga vikten och att lättbalken levererades färdigkapad.

Högaåsskolan i Knivsta med lättbalkar från Masonite Beams. Fotograf: Anders Fredriksen.

Villa Circuitus - ett runt passivhus med lättbalksreglar

Huset är runt och har en unik kombination av olika materialval. Här ritade en av Masonite Beams konstruktörer upp projektet. Byggherrarnas inspiration kom från österrikiska alperna där de observerat ett runt passivhus som visade på bra resultat efter 10 år i drift.

- Om vi skulle bygga någon gång, då skulle det vara ett runt hus. Huset tog lite längre tid att bygga men det fanns fördelar både i design, funktion och i den låga driftkostnaden.

Det viktigaste var att huset blev inbäddat i isolering likt en sovsäck, att huset byggdes lufttätt fast diffusionsöppen och att det användes högvärdiga komponenter som exempelvis passivhusfönster. Arkitektoniskt kan du nästintill välja vad du vill när du bygger ett passivhus, det behöver inte vara en skokartong, men kompaktheten är en viktig indikator.

För Villa Circuitus valde de att använda väggreglar från Masonite Beams 

-För mig var det viktigt att visa på lättbalkens fördelar när vi väl byggde. Att lättbalkarna är enkla att jobba med och skapar lätta konstruktioner. 

Fotograf: Tommy Durak


Villa Circuitus, det runda passivhuset med lättbalkar från Masonite Beams. Villans form och minimeringen av ytor mot uteluft ger en bra inomhuskomfort med minimal energiförbrukning. Besök Villa Circuitus här!  

Varför bygga konventionellt när det finns passivhus? Det finns många myter om Passivhus, trots 30 års beprövade resultat, säger Simone. Hon berättar:

- Många är menar att passivhus behöver ha tråkig arkitektur men här ser vi ett praktexempel med Villa Circuitus som har en unik arkitektur och även Glänningeskolan som är visuellt tilltalande.

-Däremot är funktion och komfort liksom låga driftkostnader viktiga faktorer som du inte får glömma när ska bygga i dagens läge. Det är viktigt att tänka på livslängd och hur fastigheten påverkar naturen och samhället de kommande 100 åren.

- Det finns även en myt om att du inte får öppna dina fönster i passivhus eller att du behöver ha stora fönster mot söder och inga fönster mot norr. Det här är en myt som vi de senaste 20 åren bevisat motsatsen kring. Passivhus har många fördelar även sommartid. Med rätt tänk av fönsterplacering, solavskärmning och passivkyla genom marken ger passivhusen en bra sommarkomfort. I Villa Circuitus har inomhustemperaturer under sommartid inte överstigit 24–25 grader.

-Vi har även visat upp att passivhus inte behöver vara dyrare än normala hus. Flera skolor som byggts som passivhus har byggts för lägre kostnad trots mycket högvärdigare komponenter och bättre kvalitet genom exempelvis energitänk i tidigt ritningsskede. Det har att göra med hur man planerar arbetet med bygget, aktörerna och projektörerna. Vi har bevisat att man kan bygga mer prisvärt – med en väldigt hög kvalitet. De har gjorts energideklarationer för passivhusskolor och jämfört med normala skolor och driftkostnader ligger mellan 50–80% lägre i passivhus.

Fotograf: Martina Wärenfeldt.
Simone Kreutzer Wesslund
VD på Intressegruppen Passivhus

Vill du veta mer?

Ladda hem vår projekteringsanvisning!

Vill du att vi ska höra av oss?

Klicka här! Vi återkommer till dig så fort som möjligt.