x

Vanliga frågor och svar

Om Masonite Beams Lättbalkar och Byggsystem

 

Om Masonite Beams 

Vad levererar Masonite Beams? 

Vi tror att byggande i trä är framtiden. Med Masonite Beams produkter kan du bygga såväl villor som påbyggnader, flerbostadshus och flervåningshus. Masonite Beams erbjuder en energisnål lättbalk som passar i vägg, tak och bjälklag. Idag används våra balkar av husfabriker, entreprenörer, byggföretag och privatpersoner. Läs mer om vårt byggsystem längre ned!


Vad består lättbalken av? 

Vårt standardsortiment består av konstruktionslimmade balkar, reglar och syllar. Fläns till balk och regel består av maskinsorterat konstruktionsvirke och livet består av OSB/3 skiva eller 10 mm spånskiva av P5 kvalité som är ren fuktbeständig byggskiva.

Vilka balkhöjder finns att välja på? 

Vi har ett brett standardsortiment med olika balkhöjder från 200mm-500mm. Du hittar hela vårt standardsortiment här! 

Vilken lättbalk ska jag välja? 

Vi har flera olika balktyper för olika ändamål. Som riktlinje brukar vi rekommendera H, HI och HB för bjälklag och tak. R rekommenderas som väggregel och S som syll och hammarband. 


Går balken att anpassa?


Vi har en avdelning i fabriken med specialistkompetens inom anpassning av våra balkar. Masonite Beams produkter anpassas till kundens önskemål om längd, snedkapning, förstärkning, urhak, isolering eller håltagning. Om så önskas kan vi även littrera balkarna och objektpaketera lättbalkarna efter byggritning.

 

Vad är Masonite Beams Flexibla Byggsystem? 

Masonite Beams har under många år utvecklat byggsystemet Masonite Flexibla Byggsystem (MFB). Systemet möjliggör för stor arkitektonisk frihet vid byggandet av villor, industrier, påbyggnader och höga trähus upp till 8 våningar: platsbyggt, med plan- och volymelement. MFB skapar förutsättningar för att bygga trähus med långa spännvidder och hög teknisk kvalitét gällande akustik, energi och brand.

Vidareutveckling av systemet sker i samverkansform genom MFB Academy. MFB Academy är ett nätverk mellan tongivande aktörer inom industriellt träbyggande med MFB – Masonite Flexibla Byggsystem. Akademin syftar till att utveckla smartare bygglösningar och effektivare byggprocesser för en hållbar framtid och god totalekonomi. 

Är du intresserad av att få veta mer om vårt byggsystem eller MFB Academy?
Kontakta vår affärsutvecklingschef, Mantas Dovidavicius på mantas@byggmagroup.se

Kan jag få hjälp med dimensionering?  
På Svenskt Träs hemsida byggbeskrivningar.se och i appen Lathunden kan du dimensionera Masonite Beams lättbalkar. Då snabbt och enkelt en uppfattning om vilken typ av balk som behövs i ditt projekt.

De konstruktioner som går att konstruera med lättbalk i dimensioneringsprogrammet är:

  • Fristående carport eller vidbyggd carport
  • Fristående uterum eller förråd
  • Golvbjälklag inomhus
  • Nockbalk, takåsar, pulpettak och balkar
  • Vidbyggd carport

På vårt kontor sitter även ett konstruktörsteam. De hjälper dig med dimensionering, 3D-modellering och teknisk support.  Konstruktörerna hjälper dig längst vägen med ditt projekt med frågor som rör exempelvis infästningar, håltagningar eller förstärkningar. De ritar både villor, flerbostadshus, flervåningshus, påbyggnader och industrier. Kontakta vår tekniksupport på tekniksupport@byggmagroup.se vid avancerad dimensionering. 

 

Att köpa lättbalk 

Hur kan jag köpa balk?

Är du privatperson?
Då rekommenderar vi att du vänder dig till en återförsäljare på den ort du är stationerad. Vi samarbetar med Beijer, Bygma, XL-bygg, Bolist, Optimera, K-rauta, Bauhaus, Karl Hedin & Woody. För privatpersoner håller återförsäljarna kontakt med våra konstruktörer, kundcenter och offertansvarig. Ta med underlag så som ritningar till återförsäljaren.

Är du företag?
Skicka in din förfrågan till tekniksupport@byggmagroup.se eller ring 0910 - 399 00 så hjälper vi dig. För att vi ska kunna göra bästa bedömning av er förfrågan rekommenderar vi att du bifogar underlag så som ritning eller skiss.

Hur går jag till väga för att få en offert?

Är du privatperson?
Kontakta återförsäljare för att få offert.
Vi samarbetar med Beijer, Bygma, XL-bygg, Bolist, Optimera, K-rauta, Bauhaus, Karl Hedin & Woody bland annat. 

Är du företag?
Skicka din förfrågan till tekniksupport@byggmagroup.se.
Om möjligt, bifoga gärna ritningar.

Hur ligger Masonite Beams lättbalk till i pris per löpmeter med samma bredd som traditionellt virka exempelvis 45mm / 170 eller 45 / 220?

Hos oss på Masonite Beams är vår minst balk 200 mm. Vi har lösningar som gör att lättbalken passar både bjälklag, väggar och tak. Att göra en direkt prisjämförelse blir missvisande. Om du åker till en bygghandel och köper virka motsvarande 45x220 så kommer du få spill och i vissa fall behövs en konsult för konstruktionsberäkningar av stommen. Eventuellt behöver du även kontakta en takstolsleverantör om takåsar.

Om du skickar en ritning till oss så sammanställer vi en offert på en bärande stomme där konstruktionsberäkning ingår. Samtliga lättbalkar och lättreglar kommer exakkapade efter ritning och eventuella bearbetningar som exempelvis hak för bärlinor och hål tas i lättbalkarna. Samtliga lättbalkar kommer med unika nummer som matchar de ritningar som våra konstruktörer upprättar till dig. Detta gör att våra produkter blir både kostnadseffektiva och lätta att montera när du bygger ditt projekt.

 

Tekniska frågor


Vilka spännvidder klarar balkarna?        

För att få en uppfattning om vilka spännvidder balkarna klarar kan du använda svenskt träs app lathunden eller ladda ner vår projekteringsanvisning där du hittar spännviddstabeller för tak och bjälklag. Ett annat alternativ är att du använder Svenskt Träs dimensioneringsprogram. 

Vid avancerade konstruktioner som flerbostadshus, radhus, industrier eller påbyggnader kontakta tekniksupport@byggmagroup.se 

Kan jag ta hål i balkarna?
Med våra lättbalkar är det smidigt att göra håltagning i det tunna livet. Placeras hålen rätt går det att göra ett hål som tar bort hela livet, dvs ett hål som är 206mm på en 300mm hög balk. Om du önskar kan balkarna även levereras färdigborrade.

Det finns några saker att tänka på tex att hålen inte får placeras för nära upplag eller punktlaster som verkar på balkarna. Att ingen inverkan på flänsarna får göras. Exakta regler och hur stora hål som får göras finns beskrivet i vårt ETA. Om du vill få mer specifik hjälp kontakta tekniksupport@byggmagroup.se

 

Hur länge håller sig limmet mellan fläns och liv? 

Vi har sedan 1974 producerat lättbalk med olika liv- och flänsmaterial. Under årens gång har vi i vårt testcenter utfört prover på våra produkter för att säkerställa den höga kvalitén. Samtliga våra produkter följer standardramverk och fungerar på samma sätt som traditionellt virke. 

 

Hur långa spännvidder klarar Masonite Beams lättbalkar?

Du hittar våra spännvidder i vår projekteringsanvisning. Hämta hem denna här! 

 

 

Miljö 

Vilka certificeringar har Masonite Beams? 

Samtliga lättbalkar är certifierade och har en rad olika miljömärkningar. Exempel på dessa är BASTA, Sundahus, Byggvarubedömningen, Husproduktportalen, PEFC och FSC. Vi har även genomfört en livscykelanalys LCA på vårt byggsystem. Du hittar mer information om våra certifikat och hela livscykelanalysen här! 

Hur stor del av trädet använder Masonite Beams vid produktionen av lättbalkar? 

Upp till 80% av trädets volym nyttjas. 

 

Hittar du inte svar på någon av dina frågor?

Kontakta info@byggmagroup.se för mer rådgivning om vår balk. 

Kontakta tekniksupport@byggmagroup.se för teknisk support.