x

Så projekterar vi ditt byggprojekt i lättbalk!

2020-11-04

I över 40 år har Masonite Beams tillverkat miljövänliga, hållfasta, lättviktiga balkar med god kvalitet. Bland de 80 anställda finns ett team på 5 personer som jobbar med konstruktionsfrågor och teknisk support.

150 uppritade projekt under 2019
Masonite Beams projekterar väggar, tak och bjälklag för enfamiljshus ända upp till flerfamiljshus i balk. Våra kunder bygger både bostadsrätter, villor, förråd och garage med vår balk. Den har många användningsområden. Det ska vara enkelt att bygga med balk och därför hjälper vi till genom att projektera ditt projekt i 3D. När 3D-modellen är klar genereras ritningar till våra CNC-maskiner i fabriken.

Konstruktion med lättbalkar från Masonite Beams

Konstruktion med lättbalkar från Masonite Beams

Mikael Thors, konstruktörsledare på Masonite Beams berättar:
– Vi hjälper till med frågor som rör byggande med lättbalk. De vanligaste frågorna som vi får rör infästningar, håltagning, dimensionering och förstärkningar av våra lättbalkar.

Vi ser också mer förfrågningar när det kommer till flerfamiljshus där vi har mångårig erfarenhet med bland annat konstruktioner som klarar kraven för ljudklass A. Det kan likväl handla om en befintlig byggnad där våra kunder har en stålkonstruktion och vill komplettera med ett bjälklag av lättbalkar, som ett litet tak till en utbyggnad. I dessa fall finns vi behjälpliga med projektering och beräkning.

Bygghandlingar skickas ut när kunden har godkänt ritningarna. Samtidigt får vår fabrik underlag och styrfiler för produktionen där balken anpassas och paketeras efter önskemål. Det brukar ta upp mot 3 veckor att få balken levererad från att kunden godkänt ritningarna.

Mikael Thors, konstruktionsledare på Masonite Beams

Mikael Thors, konstruktionsledare på Masonite Beams

Kundanpassade produkter med kort byggtid
Vår ambition är att förbereda så mycket som möjligt så att tid sparas på byggplatsen. Masonite Beams har lång historia med byggande i lättbalk. Genom ett nära samarbete med andra aktörer finns specialistkunskap inom träbyggnationer när det kommer till exempelvis akustik, brand och certifieringar. Allt samlat under ett tak så att du får hjälp längs vägen med ditt projekt.

- Det finns många fördelar med lättbalken och dess egenskaper. Mindre köldbryggor, lägre U-värde, väggar upp till 400 mm och tak och bjälklag upp till 500 mm bara för att nämna några. Sist men inte minst medför balken ergonomiska fördelar till följd av den låga vikten. Vår balk väger cirka en tredjedel mindre än massivt trävirke. Det ger lätthanterliga produkter, berättar Mikael.

 

Vill du läsa mer om dimensionering och projektering av våra lättbalkar? 

Ladda då hem vår projekteringsanvisning här! 

Vill du veta mer?

Construction department

Contact
Ladda hem vår projekteringsanvisning!

Vill du att vi ska höra av oss?

Klicka här! Vi återkommer till dig så fort som möjligt.