Vill du att vi ska höra av oss?
Klicka här! Vi återkommer till dig så fort som möjligt.
2020-12-23
Under slutet av 2020 träffade Masonite Beams 40 arkitektstudenter vid Umeå Universitet. På plats träffade vi Maja Hallén arkitekt och hållbarhetssamordnare på Sweco Architects och gästlärare på Arkitekthögskolan vid Umeå Universitet samt Sara Thor arkitekt och nu lärare och ställföreträdande prefekt på Arkitekthögskolan vid Umeå Universitet.
Vad pågår i huvudet på en arkitekt i detta årtionde?
- Hållbarhet är det korta svaret, berättar Maja och Sara.
Begreppet hållbarhet är dock väldigt stort och tenderar till att bli överanvänt. Det som vi tänker på är hur vi som arkitekter kan bidra till en rimligare och mer hållbar livsmiljö och samhälle, där vi i vårt gestaltande utgår från det som redan existerar, förvaltar, förstärker och förbättrar. Framtidens byggnationer byggs bara om de verkligen behövs och med noggrant utvalda material som antingen är kolsänkor eller återvunna. Jungfruliga material som inte är förnyelsebara, är något som kommer prioriteras bort menar Maja och Sara.
Trender inom arkitekturen- En trend inom arkitekturen är att en omställning måste ske, och att det måste gå undan. Ett tydligt exempel är ett ökat byggande i trä, men även ett ändrat synsätt på hur man ser på befintliga byggnader där bevarande, ombyggnationer och renovering är mer aktuellt, säger Sara och Maja.
När arkitekter ritat upp fastigheter under 2020 har det viktigaste varit att skapa en långsiktig, inspirerande och inkluderande arkitektur där människan och naturen är i lika delar i fokus.
Andra trender som Maja och Sara ser är att stadslivet som norm till viss del börjar förändras. Trenden verkar även har förstärkts en del under rådande pandemi. Många har en önskan om ett liv närmare naturen och bort från köp- och slängsamhället. När man kan arbeta på distans finns det många fler platser att bo på, vilket tillgängliggör landsbygden på ett helt annat sätt.
- Kanske löser även detta delar av bostadsbristen?
Samhället behöver ställa om snabbt
Ett ökat träbyggande är en del av den omställningen, så länge vi bedriver ett hållbart skogsbruk. Här behöver vi vara försiktiga i att anta att skogen räcker till allt och att ett ökat uttag av skog kan ha och har förödande konsekvenser för ekosystem och andra intressen i skogen. Med ett hållbart skogsbruk och genomtänkt användande av råvaran blir byggnationer i trä en viktig kolsänka. Är det något vi ska använda trä till, är det just i byggnader och konstruktioner som har en lång livscykel.
- För att vi ska ha en möjlighet att ställa om till klimatpositivt byggande där vi samtidigt värnar om att upprätthålla ekosystem och värdefulla natur- och kulturvärden är resurssnålhet, cirkulärt byggande och återbruk enda vägen framåt säger Sara och Maja.
Vad är då hållbarhet egentligen? Det är en fråga vi ständigt måste ha med oss.
- Vi har kommit till ett läge där vi bara kan bygga om det är nödvändigt. Vi behöver också tänka på vårt sätt att tänka och jobba kring design-, bygg- och rivningsprocesser. Vi måste ta vara på alla material vi kan för att designa nya byggnader utifrån dessa principer. Att ta ansvar för hela livscykeln.
Passivhuset Hedlundaskolan i Umeå med lättbalk i stommen. Ritat av Jonas Kjellander och Thomas Greindl på Sweco Architects och byggt av VNB-byggproduktion.
Förändrade regleringar för klimatdeklarationer för byggnader
Under kommande år kommer regleringen komma för klimatdeklarationer.
Sara och Maja kommenterar:
- Det kommer hjälpa alla inom byggbranschen att få syn på vad som egentligen krävs för att bygga mer klimatneutralt samtidigt som det kommer pressa materialproducenter och byggentreprenörer att förbättra sin process, så i grunden är det väldigt positivt. Dock kommer det i första läget inte ställas krav på gränsvärden för utsläpp och man kommer inte heller kolla på hela livscykeln, utan bara produktskedet och byggprocesskedet.
-Det är viktigt att ha med sig att klimatdeklarationen inte kommer ha med sig hela bilden och samtidigt, även om det inte blir lag, arbeta med de andra faserna: dvs användning och slutskede. Eftersom vi har Parisavtalet att förhålla oss till och att alla företag och verksamheter arbetar med att sänka sina egna klimatavtryck så för det oss förhoppningsvis ändå mot minskade koldioxidutsläpp i byggsektorn.
Läs mer om livscykelanalysen som Masonite Beams gjort på sitt byggsystem här!
Maja Hallén
Arkitekt & hållbarhetssamordnare på Sweco
Architects och gästlärare på Arkitekthögskolan
Sara Thor
Arkitekt och nu lärare och ställföreträdande
prefekt på Arkitekthögskolan