x

Trähus med högklassig akustik och god miljöprestanda

2022-04-22

Hög ljudklass, välkomnande arkitektur och stora miljövinster. Det summerar byggprojektet Versus i Sollentuna. Det är verkligen ett innovativt projekt som förtjänar att omnämnas ur ett akustiskt perspektiv, berättar Klas Hagberg, akustiker på Acouwood.

De senaste fem åren har träbyggandet fullständigt exploderat och det vi kan idag om akustik är faktiskt oerhört mycket mer än vad vi visste för fem år sedan. Ett projekt som MFB Academy medlemmarna Vernum Fastigheter och Grönbo genomfört är projektet Versus i Sollentuna. Projektet består av 135 lägenheter fördelade på tre huskroppar. Lägenheterna har en lättbalksstomme i trä och DinellJohansson står för arkitekturen.

Skapar möjligheter att bygga hållbart – med hög ljudisolering

Under mitten av förra året genomförde akustikerna Klas Hagberg och Erik Nilsson på Acouwood ljudmätningar på projektet. Bostäderna uppvisar både hög kvalité på akustisk miljö och stora miljöfördelar. Akustikern Klas Hagberg vid Acouwood berättar:

- Denna byggnad är ett bevis på att det går att kombinera ett hållbart byggande och mycket hög ljudisolering. Projektet uppfyller ljudklass B för luftljudsisoleringen för alla skiljekonstruktioner. För stegljudsnivån mellan lägenheterna uppfylldes ljudklass A.Lång utveckling av byggsystem

Projektet Versus projekteras i 5D med förutbestämda lösningar som utarbetats och utvecklats under lång tid av bland annat Vernum Fastigheter och Grönbo, båda medlemmar i MFB Academy.

- Efter att ha arbetat med trähus i flera våningar sedan begynnelsen 1994 så har min övertygelse alltid varit att det går att bygga i trä och välja naturliga material. Bara man ställer rätt ljudkrav. Det som gör att Versus sticker ut är att Vernum Fastigheter tagit miljöfrågan till en helt ny nivå genom att aktivt välja material som är hållbara i möjligaste mån, berättar Klas Hagberg.

Läs mer om projektet Versus här.

Klas Hagberg
Acouwood

Vill du veta mer?