x

Så möter vi framtidens bostadsutmaningar – med flexibla och cirkulära trähus

2024-10-31

Hur kan vi återbruka trähus och möta fastighetsägarnas dynamiska behov? Det har forskningsprojektet Framtidens Design försökt att svara på.

Det är ingen överraskning att bygg- och fastighetssektorn idag står för en stor del av avfallen och klimatutsläppen. En väg framåt är genom återbruk, men idag saknas emellertid kunskap om hur vi ska konstruera byggnader för att möjliggöra återbruk i framtiden.

Med denna kunskapslucka i åtanke har Forskningsinstitutet RISE och IVL Svenska Miljöinstitutet, tillsammans med parter från byggsektorn genomfört forskningsprojektet Framtidens Design – återbruk av träbyggnader i en cirkulär ekonomi för att just studera återanvändning av träbyggnader.

– Vi på Masonite Beams är stolt medfinansiär i projektet tillsammans med aktörer som Folkhem, ETTELVA Arkitekter, IsoTimber, Lindbäcks, Derome och Svenskt Trä, berättar Tommy Persson Forskning- och utvecklingchef på Masonite Beams. 


Stora vinster med återbruk och cirkuläritet

Forskningsprojektet Framtidens Design visar att det är fullt möjligt att upphandla och bygga trähus som är cirkulära, demonterbara och flexibla, samtidigt som byggtiden hålls kort. Utmaningen ligger snarare i att synliggöra de befintliga möjligheterna.

Att återbruka byggkomponenter, särskilt de bärande delarna, kan ge byggnaden en lång livslängd med både ekonomiska och miljömässiga fördelar.

 Flexibilitetshuset

Inom projektet utvecklades en flexibel träbyggnad med planelement som kan anpassas, flyttas och byggas ut för att möta fastighetsägares föränderliga behov. Exempelvis står kommunerna Kiruna och Skellefteå inför utmaningar att tillgodose det stora bostadsbehov som uppstått i samband med den gröna industriomställningen i norr.

Den flexibla träbyggnaden togs fram av Masonite Beams, ETTELVA Arkitekter och IsoTimber och resulterade i det så kallade "Flexibilitetshuset" – ett hållbart, cirkulärt och anpassningsbart trähus med kort byggtid.

Flexibilitetshuset designat av ETTELVA Arkitekter, Masonite Beams & IsoTimber

Designat för ändrad planlösning, påbyggnad eller återbruk

Henrietta Borseman, ansvarig arkitekt på ETTELVA, betonar vikten av att tidigt planera för flexibilitet och demonterbarhet. Flexibilitetshusets stomme består av planelement av trä, där Masonite Beams resurseffektiva lättbalkar utgör golv- och takkasetterna och IsoTimber används i ytterväggarna.

– Genom att placera rätt material på rätt plats och dokumentera varje byggdel, så kunde vi minska klimatbelastningen avsevärt. Masonite Beams lättbalkar passar perfekt i projekt med flexibilitet i fokus, berättar Tommy Persson, forskning- och utvecklingschef på Masonite Beams.

Alternativ 1. Planlösningen ändras
Ett exempel skulle vara att ändra planlösningen på det befintliga huset från lägenheter till kollektivboende. 

 

Alternativ 2. Huset flyttas till ny ort/plats
Det vill säga att huset flyttas dit bostadsbehovet finns.


Alternativ 3. Två våningar läggs till
För att utforma exempelvis nya bostäder eller lokaler så byggs två våningar till på den befintliga byggnaden.

Ta reda på mer

Vill du läsa mer om Flexibilitetshuset eller Framtidens Design? Läs då mer här om projektet!

Alla illustrationer är utförda av arkitekterna på ETTELVA Arkitekter

Vill du veta mer?

Mikael Thors

Konstruktionsledare / Certifierad Passivhus Expert 0930-142 09
Ladda hem vår projekteringsanvisning!

Vill du att vi ska höra av oss?

Klicka här! Vi återkommer till dig så fort som möjligt.