x

Populära trähus i ständig utveckling

2022-03-15

 Mikael Lindberg, vd på Jörnträhus, upplever tydligt en ökad efterfrågan på bolagets fritids- och bostadshus av trä. Nu ser han fram emot att använda Masonite Beams lättbalk i allt större utsträckning i huskonstruktionerna.

När Mikael Lindberg i början av 2020 tillträdde som vd för Skellefteå-baserade Jörnträhus hade han minst sagt god branscherfarenhet. Han kom då närmast från en tjänst som skandinavisk försäljningschef på Stora Enso, och har dessförinnan bland annat varit vd för Martinsons Byggsystem under sju år.

– Det kändes lockande att komma till ett företag med så tydlig lokal anknytning, och som kan dra nytta av det i sin verksamhet. Dessutom kändes det väldigt intressant att få fördjupa mig i marknaden för bostadshus, berättar han.

Modern norrländsk tillverkare

Jörnträhus har arbetat med trä sedan 1932 och byggt hus sedan början av 60-talet. I dag är de en modern norrländsk tillverkare av kvalitativa, hållbara fritidshus och byggelement. I deras husfabrik i Jörn, i norra Västerbotten, jobbar ett 30-tal medarbetare.

­– Det finns jättemånga fördelar med en industriell produktion av det här slaget, jämfört med att bygga med lösvirke. Bland annat gör den höga prefabricerings-graden att byggdelarna kan vara ytterst kort tid på själva byggplatsen. De utsätts helt enkelt för betydligt mindre väderpåverkan innan de används till huskonstruktionen, säger han.

Dessutom går det att ha en mycket god resurshållning, där varje del av träråvaran används optimalt, konstaterar Mikael.

Ökad efterfrågan på produkterna

Jörnträhus har två tydliga grenar inom sin verksamhet: fritidshus som är anpassade för åretruntboende flerbostadshus respektive färdiga byggelement och husbyggsatser som riktar sig till byggföretag och projektutvecklare. De märker att det finns en tydligt ökad efterfrågan på deras produkter inom båda dessa grenar.

– Vi hade en helt fantastisk orderingång under 2021, med en ökning på 400 procent jämfört med året innan, säger Mikael Lindberg nöjt.

Och mer lär det kunna bli framöver, bland annat på fritidshusområdet. Under 2021 ökade antalet bygglovsansökningar för fritidshus med hela 50 procent jämfört med 2020.

– I pandemins spår ser vi att folk satsar mer på sitt boende, och istället för att resa utomlands väljer man att bygga om sitt fritidshus – eller bygga ett helt nytt.

Samarbete med Masonite Beams

Faktum är att Jörnträhus redan i början av året hade i stort sett fulla orderböcker för 2022.

– Så nu satsar vi på att effektivisera vår produktion för att öppna upp för fler beställningar. Det gör vi i nära samarbete med leverantörer, bland annat då Masonite Beams. Jag har bollat många frågor med dem, och tycker att det finns en god kunskap och nyfikenhet i bolaget – det märks att de också vill utvecklas och hitta nya sätt att använda produkterna, säger Mikael.

Just nu använder Jörnträhus Masonite Beams lättbalkar i ett aktuellt lägenhetsprojekt i Kåge, Skellefteå. Där används lättbalkarna i bjälklaget mellan de olika lägenheterna.

– Masonite Beams ligger långt framme när det gäller sådant som ljud och brand. Men inte nog med att de lyckas uppfylla de tekniska kraven, de levererar också lokala och hållbara produkter – och det är ett stort plus!

Vill du läsa mer om Masonite Beams byggkoncept Villla eller Flerbostadshus, klicka här! 

Vill du veta mer?

Daniel Wilded

Försäljningschef Masonite Beams 070 - 285 55 14