Vill du att vi ska höra av oss?
Klicka här! Vi återkommer till dig så fort som möjligt.
2023-04-05
När anrika Docksta Skos nya fabrik just nu växer fram, är det resultatet av ett samarbete med flera andra företag i Västernorrland. Hållbarhet är en ledstjärna genom hela byggprojektet, något som förstärks av den lokala förankringen.
År 1923 startade skotillverkningen i det företag som idag heter Docksta Sko. Det är alltså dags för 100-årsjubileum i år, och parallellt med firandet är byggandet av deras nya skofabrik vid foten av Skuleberget i full gång.
Den befintliga fabriken byggdes på 1960-talet, och företagets ändrade behov har gjort att de satsar på en ny fastighet.
– Vi behöver bland annat ha en större yta för vår fabriksbutik, som är väldigt populär. Vi har många besökare som har rest långt längs E4:an och passar på att besöka oss när det börjar bli dags för en bensträckare, berättar Lisa Edin, som tillsammans med sin man Andreas tog över Docksta Sko för åtta år sedan.
Lisa & Andreas Edin, vd och ägare av Docksta sko
Den nya byggnaden är på 1 600 kvadratmeter och ska inrymma butik, kontor, lager och fabrik.
– Byggnaden kommer att ligga väldigt naturskönt precis vid kanten av Skule nationalpark, ett populärt turistnav i Höga Kusten. Vi tror att vi kommer öka antalet besökare på den här platsen, säger hon.
Docksta Sko har mycket höga ambitioner när det gäller hållbarhet ur olika aspekter, något som märks i det aktuella byggprojektet.
– Vi ska bygga så hållbart som möjligt, och då blev trä ett naturligt val. Inte minst när vi jobbar med duktiga lokala företag som kan se till att råvaran kommer från de tillgångar vi har här intill oss, säger Andreas Edin.
Ytterväggselement med lättbalk som regel
Han berättar att de kommer att välja klimatsmarta material, och då blev det naturligt att vända sig till Masonite Beams.
– Deras lättbalkar kombinerar kvalitet, effektivitet och hållbarhet på ett unikt sätt. Och genom att Lättelement och Rubing Bygg använder deras lättbalkar i sina konstruktioner kommer vi att kunna få jättebra isoleringsvärden i hela huset, säger han.
Hantverksmässigt högklassig produktion är något annat som ligger Docksta Sko om hjärtat, vilket märks i deras egen tillverkning. Grunderna i produktionen av deras skor har inte ändrats sedan 1923 – allt görs fortfarande för hand och varje sko är unik.
– Produktionen är densamma men nu får vi möjligheten att bygga om fabriken och skapa bättre flöden. Några nya maskiner kommer investeras men det mesta har vi redan. Produktutbudet kommer att utökas med fler modeller och nya designsamarbeten och till detta kommer vi behöva anställa fler personer, säger Lisa Edin.
Ytterväggselement med lättbalk som regel
Målsättningen är att Docksta Sko ska kunna flytta in i den nya fabriken någon gång under första halvan av 2024, och därefter planerar de att renovera det gamla boningshuset som står kvar på tomten och låta det bli ett café.
Det är alltså flera lokala företag inblandade i byggprojektet: Docksta Sko som är byggherrar och har planerat byggnaden, Rubing bygg som gör väggelement, Lättelement som står för takkonstruktionerna och så Masonite Beams som levererar lättbalkar till såväl väggar som tak.
– Det är fantastiskt att få genomföra ett sådant här projekt med stark lokal samverkan. Det gör ju att vi bidrar även till social hållbarhet, i och med att det skapar sysselsättning i området, säger Henrik Sjödin, teknisk säljare på Masonite Beams.