x

Lättbalk och KL-trä i Husdrömmar-projekt

2022-02-22

I detta avsnitt av Husdrömmar på SVT får vi följa projekten paret Johan och Sylvia i Lerum som byggt sitt alldeles egna naturhus. Paret har valt att bygga sitt hus med en stomme av trä bestående av både lättbalk och KL-trä. 

Det hela började med att paret Johan och Sylvia ville göra något stort för miljöfrågan. Det förde paret till att köpa sin naturnära tomt på 21 000 kvadratmeter i Lerum där de ska förverkliga sin dröm om ett naturhus. Målet var att bygga med minimalt fotavtryck och med energismarta lösningar. Delar av huset är inneslutet i ett växthus för att skapa ett attraktivt arkitektoniskt uttryck.

Stomvalet föll på två leverantörer stationerade i Norra Sverige.

Lättbalk användes för väggar och bjälklag, varpå väggarna pryds med synligt KL-trä. Johan och Sylvia berättar:

- Stommen i huset utgörs av 80-100 mm KL-träskivor från Martinsons som bildar färdig insida. Vi har valt genomgående att arbeta med synligt trä för alla väggar och tak och vi gillar utseendet på KL-träet. Utanför KL-träskivan blev det lättregel från Masonite Beams på 350 mm som fylls med träfiberisolering. Vi har även valt lättbalk i mellanbjälklaget för att klara håltagningar för ventilation.

Hur gick det att arbeta med lättbalkarna och lättreglarna på plats?

Under byggets gång har Johan och Sylvia haft ett tätt samarbete med ansvarig konstruktör hos Masonite Beams. Så här berättar Johan och Sylvia om samarbetet: 

- Vår konstruktör på Masonite Beams har varit ett otroligt stöd och resurs i hela projektet. Lättbalkarna och lättreglarna har varit otroligt enkla att arbeta med på plats då allt var numrerat och färdigkapat från fabrik.Läckert och energisnålt hus

Masonite Beams som är specialiserade på både villor, flerbostadshus och industribyggnader tyckte att projektet var intressant och har följt med projektet längst resans gång. Daniel Wilded, säljchef på Masonite Beams berättar om samarbetet: 

– För det här projektet är vi en perfekt match. Vi har ett energibesparande system som tack vare lättbalkens form gör att vi kan få upp till 7% lägre energiförbrukning på en vägg jämfört med vanligt virke tack vare minskade köldbryggor. Johan och Sylvia har verkligen lyckats bygga med hållbarhet i fokus och samtidigt skapat ett arkitektoniskt tilltlande hus. Vi på Masonite Beams stöttar gärna dessa typer av projekt och är glada över att vi får vara med och leverera till Naturhus Torpardal som skiljer sig från mängden.

SVT har under en tid sänt det populära programmet Husdrömmar som spelar in människor som bygger sina drömhus över flera år. Till den säsong som började sändas nu i februari har material börjat spelats in redan under 2019. Programmet leds av Anne Lundberg och arkitekten Gert Wingårdh.


Fakta om Naturhus
Johan och Sylvia utbildar oss om naturhus:

  • Ett klassiskt naturhus är inneslutet i ett växthus
  • Det unika med ett naturhus är kretsloppstänket med naturen som förebild i valen i allt från byggmaterial, vatten och näring.
  • Vill du läsa mer om naturhusetorpardal och ta del av Johan och Sylvias kunskap? Läs mer om projektet här.

 

Titta på programmet
Programmet sänds på SVT 1 och går även att titta på SVT Play här.

Vill du veta mer?