x

Husdrömmen blev till drömhuset

2024-09-25

I Nacka, utanför Stockholm, har Ylva, Michel och deras bonusfamilj flyttat in i Villa Vikingkulla. Nu går det att följa deras resa i den nya säsongen av Grand Designs Sverige. Som stomme har Ylva och Michel valt Masonite Beams lättbalk.

Med utsikt över Höggarnsfjärden i Stockholms inre skärgård ligger Villa Vikingkulla. Här har Ylva Höglund och Michel Carinci byggt sitt drömhus. En trävilla med stengrund i suterräng som trots sina nästan 400 kvadratmeter gör ett diskret uttryck. Med ett vädertåligt, hållbart och underhållsfritt yttre av oljat cederträ smälter det perfekt in mellan tallarna som reser sig runtomkring.

Grand Designs programledare Mark Isitt uttrycker flera gånger sin oro för projektet när Ylva och Michel genomför flera ändringar under byggets gång.

- Vi kom med flera ändringar utifrån de första ritningarna, men det är inget konstigt. Det var först när vi började se huset ta form som vi kunde ta vissa beslut. Det är vi som ska bo här så det var viktigt att det blir som vi vill ha det. Det har varit slitigt stundtals med pandemin och de problem som det innebar. Bara två dagar efter start av bygget så invaderade Ryssland Ukraina. Detta påverkade husprojektet med, bland annat, rusande priser på trä. Men nu när vi är igenom det och huset står klart, så har vi fått allt som vi ville och lite till, säger Ylva.

Miljön i fokus

Redan i planeringsstadiet av huset lades mycket arbete med att försöka hålla nere byggnadens klimatavtryck.

- Miljön kommer att påverkas hur mycket man än försöker att bygga miljövänligt men vi har verkligen gjort vad vi kunnat för att bygga hållbart och klimatsmart, säger Ylva.

-Vi ville ha ett hus med trästomme utan plast som har god ventilation och andas samtidigt som det ger mycket god isolering. Vi tittade på flera olika material och byggsystem men bestämde oss till sist för Masonite Beams isolerat med cellulosafiber eftersom det hushåller mycket bättre med skogens resurser då det går åt betydligt mindre trä.

- Med den här lösningen kunde vi både hålla ned priser och materielmängd. Samtidigt har vi även fått ett hus med ett mycket lågt energivärde, som ett energihus. Det känns mycket bra, både för miljön och plånboken, säger Ylva.

Fler fördelar

För Ylva är det inte första gången hon bygger hus. För 8 år sedan byggde hon en egenritad villa i Åre.

-Det huset byggde vi också med Masonite Beams lättbalkar och det fanns många ytterligare fördelar med detta material och byggsystem så därför ville jag bygga med det igen.

- Byggaren hade ingen tidigare erfarenhet att bygga på det här sättet, men var ändå villig att göra det. Nu tycker även han att det är ett mycket bra och smidigt stomsystem att bygga med och han vill gärna göra det igen på sina framtida byggen. Stommen levereras i färdigkapade numrerade lättbalkar och behöver bara sättas på plats. Lite som en byggsats, säger Ylva.

Visserligen finns fortfarande lite småsaker att fixa på huset, men annars är det nu i stort sett klart och hela familjen är inflyttad. Villavikingkulla - cederhuset vid fjärden- har blivit ett hem.

Vill du se hela familjen Höglunds och Carincis resa så finns den att se på TV4 Play.

Se filmen om Villa Vikingkulla!

Se det färdiga resultatet och hör mer om tankarna bakom designen och valet av material för byggnationen av Villa Vikingkulla. 

Vill du veta mer?

Ulf Dewerlid

Affärsutvecklare 070-615 56 80
Ladda hem vår projekteringsanvisning!

Vill du att vi ska höra av oss?

Klicka här! Vi återkommer till dig så fort som möjligt.