x

Heidi Andersson och Björn Ferrys ekologiska fritidshus

2022-01-17

Två före detta elitidrottare och en vision – att bli fossilfria till år 2025. Här är historien bakom deras fjällparadis.

Som en del i att ta ansvar för nutid och framtid valde paret att bygga ett enkelt och ekologiskt fritidshus. Huset ska inspirera andra till klimatkloka val och är byggt av både återbruk och lokalproducerat. Till och med panelen på huset är byggd av virke från Heidi och Björns egen skog. Sågat på sågverket hemma i Heidis hemby Ensamheten som drivs med HVO100 (biobaserad diesel) och transporterad med elbil och släpvagn upp till andra änden av kommunen.

Klimatklok uppbyggnad

För projektet kallade Heidi och Björn in arkitekten Maria Block från Block Arkitektkontor som är medlem i Masonite Beams egna akademi. Med Marias långa och breda expertis inom hållbart ekologiskt byggande blev det en bra matchning för projektet.

Utgångsläget var en befintlig timmerstomme från 70-talet. Med sitt läge i fjällvärlden var det viktigt att huset skulle hålla minst fem plusgrader året runt. Den nya byggnaden har nu en trästomme av Masonite Beams lättbalkar. Det ger mycket plats för träfiberisolering och minskar köldbryggor. Träfiberisolering användes från Masonite Beams akademimedlem Termoträ. Skumglasisolering användes på betonggrunden och sidorna av huset har markisolering för att tjälen inte ska krypa under.

Tillbyggnaden av huset prefabricerades av Stenbackens Trähus i Piteå.


Arkitektur i sin enkelhet

För att skapa den rustika och råa känslan så har det experimenterats med olika material exempelvis är handdukshängarna av spikar direkt i väggen och köksinredningen i massiv björk från Lidéns snickeri. Trä i olika former har minst sagt varit ledorden och att kolinlagra genom träbyggande är ett givet val för familjen Andersson/Ferry.  

 

Förstklassigt läge
Nya fönster togs upp i timmerväggarna och skapade naturens egna konstverk. Från husets stora köksfönster ser du ut över både fjäll och sjö. Maria Block berättar:

- Ett sätt att få små hus att kännas större och att få vackert infallande ljus under olika tider på dygnet är att få se siktlinjer genom dem. Därför har ytterdörrarna glasats upp så mycket som möjligt. Nu ser man rakt genom ytterdörrarna via hallen genom fönstret i storstugan.


Fotograf: Sara Berglund 

Ett projekt som ligger helt rätt i tiden med en tilltalande arkitektur. Det är bara att hålla med, vilken inspiration!

 

Går du i byggtankar? 

Låt oss räkna på en färdigkapad lättbalksstomme för ditt projekt. Skicka en förfrågan här! 
Ta del av vår bygg-guide som du kan ladda ned här!





Vill du veta mer?

Ladda hem vår projekteringsanvisning!

Vill du att vi ska höra av oss?

Klicka här! Vi återkommer till dig så fort som möjligt.