Vill du att vi ska höra av oss?
Klicka här! Vi återkommer till dig så fort som möjligt.
2024-09-26
Lokstallet i Vimmerby ser på utsidan ut som det gjort sedan det byggdes 1901. Men inne i byggnaden är det mycket som är nytt. Här ska det inom kort starta en småskalig produktion av gin efter att det lokala företaget Vimmerby Spritfabrik tagit över lokalerna. Att använda Masonite Beams lättbalk gav bygget den flexibilitet som krävdes. Vi träffade byggnadsingenjör Calle Bäck och projektledaren Daniel Karlsson.
I utkanten av Vimmerbys stadskärna pågår sedan några månader en renovering av stadens gamla lokstall. Byggt redan 1901 tjänade byggnaden under många år som verkstad för tågen som trafikerade den östra centralbanan innan verksamheten lades ned.
Byggnadsingenjör Calle Bäck, på Vimmerby Rit- & konstruktionsbyrå, har konstruerat ombyggnationen och Daniel Karlsson är byggets projektledare. Daniel är också en av delägarna på Byggklason som utför arbetet på plats. Båda två framhåller lättbalkarnas flexibilitet.
- Det utrymme vi hade i den befintliga byggnaden med en fast höjd och bredd så behövde vi vara smarta för att spara på takhöjden. Med lättbalkarna har vi kunnat dra all ventilation, vattenledningar, el och annan elektronik i bjälklaget utan att behöva öka på tjockleken av det. Vi har fått en flexibilitet utan att tappa höjden i lokalerna eller bärkraften. Det är vad den här byggnaden behövde, säger Calle.
Daniel håller med om fördelarna med att arbeta med Masonite Beams lättbalk.
- Jag har jobbat med lättbalk ett par gånger tidigare och de är lätta att bygga med. Vi gjorde stora vinster med det enkelt går att borra flera mindre och större stora hål i balkarna och få plats med allt som behöver finnas i taket. Vi fick lättbalkarna i full längd och kunde spara mycket material på att det blev väldigt lite spill när vi satte upp dem.
Under arbetets gång har Calle haft kontakt med konstruktören på Masonite Beams.
- Samarbetet med Masonite Beams har funkat väldigt bra. Vi har kunnat få den information vi behövt och sedan fått materialet levererat till oss efter våra specifikationer, berättar han.
Slutbesiktningen av lokalerna sker i september och efter det följer den stora invigningen. Vimmerbys gamla lokstall går mot nya tider med tillverkning av sprit av högsta klass.
Mikael Carlsson är en av de drivande bakom Vimmerby Spritfabrik. Han följer med i hela byggnadsprocessen och har tydliga förhoppningar och visioner för det gamla lokstallet.
Kan du berätta lite om byggnaden?
- Jag har sett lokstallet sedan jag var liten och cyklade förbi här så den har alltid varit speciell för mig. Det har känts tråkigt när det har stått och förfallit under så lång tid. När det öppnades upp en möjlighet att köpa byggnaden så tog vi den.
Varför valde ni att renovera lokstallet i stället för att bygga en helt ny byggnad?
- Att kombinera det här vackra lokstallet och dess historia med vårt destilleri känns helt rätt. Här får vi vackra lokaler som uppdateras till dagens standard men behåller känslan av när det byggdes. Vi skriver ny historia i den här snart 125-åriga ynglingen.
Vad är er vision för det gamla lokstallet?
- Vi producerar i dag flera olika spritsorter med störst fokus på gin men i mindre lokaler. När vi flyttar in här kommer vi kunna öka produktionen och får också utrymme att växa ännu mer. Vår förhoppning är också att vi kan erbjuda gin-provningar för mindre grupper och företag i den bar som vi bygger här. Gärna kombinerat med något gott från köket.