x

40 år med Masonite Beams - Hjältevadshus bygger lättare med lättbalk

2023-02-16

Sedan 1947 har Hjältevadshus byggt trygga och rymliga hem – för hela familjen. 1982 beslutade man att fabriken skulle byggas om. Hjältevadshus verksamhet skulle ställas om till att bli en av Sveriges första volymhusfabriker.

När det var dags att bygga högkvalitativa hus i stora volymer ville man hitta ett lättare alternativ till traditionell regel. Det var då man upptäckte Masonite Beams lättbalk. Lättbalkens låga vikt ger lätthanterliga produkter – utan att kompromissa på balkens styrka. Jämför man vikten mellan en tio meter lång lättbalk från Masonite Beams och en motsvarande homogen balk väger lättbalken hela 35kg mindre. Detta innebär en arbetsmiljömässig fördel för Hjältevadshus.

- Vi tillverkar stora volymer, de kan väga uppemot 14 ton. Om vi då kan få bort bara ett halvt ton i reglar så gynnar det oss direkt, förklarar Gunnar Sand, teknisk chef på Hjältevadshus. Stommen monteras ihop på plats istället för flera skikt, därav går det ju också snabbare att bygga med lättregelssystem. Det är bara några av lättbalkens många fördelar.

- Med volymbyggning så är det också väldigt mycket som styrs av transportbredd på vägarna. Väggen kan inte vara bredare än vad vägen tillåter, därför är Masonite Beams bra, fortsätter han.

Bilder från Hjältevadshus fabrik

Masonite Beams har skapat en resurssnål lösning där det är möjligt att använda mindre material i balken jämfört med exempelvis massivt konstruktionsvirke. Produkterna tillverkas av noga utvalt virke och speciella skivmaterial. det resulterar i lätta produkter – utan att kompromissa med balkens styrka!

Med lättbalken kan man alltså bygga tunnare vägg och ändå klara Boverkets krav på energianvändning. Det innebär i praktiken en ökad boyta med bibehållen bruttoarea.

- Vi kan bygga en tunnare vägg på 220 mm och samtidigt klara byggnadskraven. Så tunna väggar hade vi inte kunnat bygga med en massiv regel.

 

Bild på Villa Spira Hjältevadshus bästsäljare med Masonite Beams lättbalk i stommen

Goda relationer skapar trygga samarbeten

Gunnar mötte Tommy Persson, Forsknings- och utvecklingschef på Masonite Beams första gången under ett besök på Trä- och möbelföretagens årliga branschevent Trähusdagarna. Mötet blev startskottet på en lång och god relation mellan de båda.

- Sedan dess har vi haft väldigt god kontakt, jag kan alltid ringa Tommy oavsett tid på dygnet. Om det har blivit något trassel någonstans har han och Masonite Beams alltid sett till att reda ut det tillsammans med oss. De tar det på allvar och gör det som krävs för att lösa problematiken. Det känns tryggt att veta att de alltid ställer upp!

 Brandklassningar och brandtester är av stor vikt för att bygga säkra hus. Just i det avseendet anser Gunnar att samarbetet med Masonite Beams har fungerat extra bra.

- De har verkligen ställt upp med support och genomfört anpassade brandtester mot just våra lösningar. Det gör inte bara att det känns tryggt att välja Masonite Beams lättbalk för att det är en säker produkt – samarbetet och engagemanget förstärker verkligen den tryggheten.

Nyfiken på att veta mer om Hjältevadshus? Klicka här

 

Vill du veta mer?

Henrik Sjödin

Teknisk säljare industri Norrland 070-276 80 43
Ladda hem vår projekteringsanvisning!

Vill du att vi ska höra av oss?

Klicka här! Vi återkommer till dig så fort som möjligt.