x

580 kvadratmeter bjälkag under sju arbetsdagar

2024-04-30

XL-BYGG i Luleå satsar genom att bygga om i sina lokaler för att skapa nya spännande visningsytor. Vi har träffat snickaren Victor Bergström som bygger projektet där bjälklaget konstrueras med Masonite Beams. – Jag är imponerad, vi har lyckats bygga 580 kvadratmeter bjälklag på bara sju arbetsdagar

När vi ringer upp Victor Bergström känner han sviterna efter att precis åkt vasaloppet. Det visar sig att hans deltagande grundade sig i en impulsiv vadslagning, trots att han inte hade någon större erfarenhet av längdskidåkning. Victor har tidigare varit verksam inom svetsning och under 2015 valde han att ändra riktning mot stål- och trämontage.

- Idag är vi åtta snickare som jobbar och de flesta bygguppdragen är inom industrin. Vi är ofta inblandade i stora hallprojekt i norra Sverige, berättar Victor Bergström.

Nu bygger de om hos XL-BYGG i Luleå

Just nu fokuserar Victor Bergström och hans team på ett spännande uppdrag: ombyggnaden av XL-BYGG i Luleå. För detta projekt har de bestämt sig för att använda Masonite Beams i bjälklaget. Detta val av material gav både långa spännvidder och snabb montering.

- Här har det gått jättebra. Allting har stämt enligt plan. Det var kul att det gick så fort. Inom två veckor hade vi lättbalkarna färdiga och klara. Vi har tidigare byggt bjälklag med Masonite Beams men inte med så genomtänkta detaljer som det här projektet. Vi är väldigt imponerade, berättar Victor ansvarig snickare.

Byggde 580 kvadrat bjälklag på under sju dagar

Linnea som är ansvarig konstruktör på Masonite Beams har ritat in detaljerna för bjälklaget och löst projekteringen av lättbalkarna. Bjälklaget kom anpassat direkt efter ritning.

- Allt har flutit på bra och det blev precis som jag hade tänkt på första försöket. Den största fördelen är att vi byggde 580 kvadratmeter bjälklag på cirka sju arbetsdagar. Ett jättekul samarbete, berättar Victor ansvarig snickare.

Skulle du kunna tänka dig att samarbeta med Masonite Beams igen?  

- Absolut, tillsammans med en konstruktör har suttit och klurat på hur vi skulle lösa bjälklaget för det här projektet. Då insåg vi att det skulle behövas både stål och lättbalk då det inte gick att räkna hem det på något annat sätt. Vi var skeptiska till att vi kunde få till spännvidderna med lättbalkarna, men vi är imponerade över hur stumt bjälklaget är och hur vi kunde klara spännvidden. Det har bara varit positiva responser från oss båda, berättar Victor.

Invigningen sker i september  

- Nu håller vi på att gipsa allting enligt brandkraven. Sedan blir det lösull och golvspån. De ska både ha köksvisningar och fönstervisningar på det nya planet och invigningen sker i början av september.

Vill du veta mer?

Henrik Sjödin

Teknisk säljare industri Norrland 070-276 80 43
Ladda hem vår projekteringsanvisning!

Vill du att vi ska höra av oss?

Klicka här! Vi återkommer till dig så fort som möjligt.