x

Vanliga frågor och svar

Här hittar du svar på vanliga från om Masonite Beams lättbalk och byggsystem. 

Om Masonite Beams 

Vad levererar Masonite Beams? 

Vi tror att byggande i trä är framtiden. Med Masonite Beams lättbalkar kan du bygga såväl villor som påbyggnader, skolor, flerbostadshus och flervåningshus. Masonite Beams erbjuder en energisnål lättbalk som passar i vägg, tak och bjälklag. Idag används våra balkar av husfabriker, entreprenörer, byggföretag och privatpersoner. Läs mer om vårt sortiment här! 


Vad består lättbalken av? 

Vårt standardsortiment består av konstruktionslimmade balkar, reglar och syllar. Fläns till balk och regel består av maskinsorterat konstruktionsvirke och livet består av OSB/3 skiva eller 10 mm spånskiva av P5 kvalité som är ren fuktbeständig byggskiva. Hitta hela sortimentet av lättbalk och lättbalkar här! 

Vilka balkhöjder finns att välja på? 

Vi har ett brett standardsortiment med olika balkhöjder från 200mm-500mm. Du hittar hela vårt standardsortiment här! 

Vad kostar en lättbalk? 

För att få pris på lättbalkar be om en offert via vår offertblankett och kontakta tekniksupport@byggmagroup.se. Du hittar offertblanketten här!

 

Vilken lättbalk ska jag välja? 

Vi har flera olika balktyper för olika ändamål. Som riktlinje brukar vi rekommendera H, HI och HB för bjälklag och tak. R rekommenderas som väggregel och S som syll och hammarband. 
Vårt konstruktörsteam kan hjälpa dig att välja rätt balk. Kontakta dem på tekniksupport@byggmagroup.se

Köper man färdigkapat eller färdiga längder? 

Det är upp till dig. Du kan både beställa vanliga obearbetade lättbalkar och anpassade direkt efter ritning. 
De flesta av våra kunder köper färdiganpassade lättbalkar då det går snabbt på byggarbetsplatsen då alla lättbalkar är kapade i rätt längd, med borrade hål för rördragning och förstärkningar. 


Går balken att anpassa? 

Vi har en avdelning i fabriken med specialistkompetens inom anpassning av våra balkar. Masonite Beams produkter anpassas till kundens önskemål om längd, snedkapning, förstärkning, urhak, isolering eller håltagning. Om så önskas kan vi även littrera balkarna och objektpaketera lättbalkarna efter byggritning. Läs mer om hur vi projekterar och anpassar lättbalken i vår artikel här! 

Vad är Masonite Beams Flexibla Byggsystem? 

Masonite Beams har under många år utvecklat byggsystemet Masonite Flexibla Byggsystem (MFB). Systemet möjliggör för stor arkitektonisk frihet vid byggandet av villor, industrier, skolor, påbyggnader och höga trähus upp till 8 våningar: platsbyggt, med plan- och volymelement. MFB skapar förutsättningar för att bygga trähus med långa spännvidder och hög teknisk kvalitét gällande akustik, energi och brand.

Vidareutveckling av systemet sker i samverkansform genom vår egna akademi - MFB Academy. MFB Academy är ett nätverk mellan tongivande aktörer inom industriellt träbyggande med MFB – Masonite Flexibla Byggsystem. Akademin syftar till att utveckla smartare bygglösningar och effektivare byggprocesser för en hållbar framtid och god totalekonomi. 

Är du intresserad av att få veta mer om vårt byggsystem eller MFB Academy?
Läs mer i vår teknikhandbok här! 

Eller kontakta vår tekniska säljare, Henrik Sjödin på henrik.sjodin@byggmagroup.se

Kan jag få hjälp med dimensionering?  

På Svenskt Träs hemsida byggbeskrivningar.se och i appen Lathunden kan du dimensionera Masonite Beams lättbalkar. Då snabbt och enkelt en uppfattning om vilken typ av balk som behövs i ditt projekt.

De konstruktioner som går att konstruera med lättbalk i dimensioneringsprogrammet är:

 • Fristående carport eller vidbyggd carport
 • Fristående uterum eller förråd
 • Golvbjälklag inomhus
 • Nockbalk, takåsar, pulpettak och balkar
 • Vidbyggd carport

På vårt kontor sitter även ett konstruktörsteam. De hjälper dig med dimensionering, 3D-modellering och teknisk support. Konstruktörerna hjälper dig längst vägen med ditt projekt med frågor som rör exempelvis infästningar, håltagningar eller förstärkningar. De ritar både villor, flerbostadshus, flervåningshus, påbyggnader, skolor och industrier. Kontakta vår tekniksupport på tekniksupport@byggmagroup.se vid avancerad dimensionering. Läs mer om olika dimensioneringsalternativ här! 

Ladda hem projekteringsanvisningen för lättbalk direkt här! 

 

Att köpa lättbalk 

Hur kan jag köpa balk?

Är du privatperson?
Alla privatpersoner handlar via sin lokala byggvaruhandel. Vi samarbetar med Beijer, Bygma, XL-bygg, Bolist, Optimera, K-rauta, Bauhaus, Karl Hedin & Woody. För privatpersoner håller återförsäljarna kontakt med våra konstruktörer, kundcenter och offertansvarig. Ta med underlag så som ritningar till återförsäljaren. Vill du ha hjälp att bli matchad med en återförsäljare på din region? Kontakta vår tekniksupport här! 

Är du företag?
Skicka in din förfrågan till tekniksupport@byggmagroup.se eller ring 0910 - 399 00 så hjälper vi dig. För att vi ska kunna göra bästa bedömning av er förfrågan rekommenderar vi att du bifogar underlag så som ritning eller skiss. Du kan även kontakta någon av våra säljare här! 


Hur går jag till väga för att få en offert?

Är du privatperson?
Som privatperson handlar du lättbalk av byggvaruhandlare. Kontakta vår tekniksupport på tekniksupport@byggmagroup.se eller vänd dig direkt till en återförsäljare och be dem skicka in en förfrågan på projektet. Vi samarbetar med exempelvis Beijer, Bygma, XL-bygg, Bolist, Optimera, K-rauta, Bauhaus, Karl Hedin & Woody bland annat. 

Är du företag?
Skicka din förfrågan till tekniksupport@byggmagroup.se.
Om möjligt, bifoga gärna ritningar. Du kan även kontakta någon av våra säljare här! 


Hur ligger Masonite Beams lättbalk till i pris per löpmeter med samma bredd som traditionellt virka exempelvis 45mm / 170 eller 45 / 220?

Hos oss på Masonite Beams är vår minsta balk 200 mm. Vi har lösningar som gör att lättbalken passar både bjälklag, väggar och tak. Att göra en direkt prisjämförelse blir missvisande. Om du åker till en bygghandel och köper virka motsvarande 45x220 så kommer du få spill och i vissa fall behövs en konsult för konstruktionsberäkningar av stommen. Eventuellt behöver du även kontakta en takstolsleverantör om takåsar.

Om du skickar en ritning till oss så sammanställer vi en offert på en bärande stomme där konstruktionsberäkning ingår. Samtliga lättbalkar och lättreglar kommer exakkapade efter ritning och eventuella bearbetningar som exempelvis hak för bärlinor och hål tas i lättbalkarna. Samtliga lättbalkar kommer med unika nummer som matchar de ritningar som våra konstruktörer upprättar till dig. Detta gör att våra produkter blir både kostnadseffektiva och lätta att montera när du bygger ditt projekt. 

Vill du få en offert på ditt projekt? Kontakta oss då här! 

 

Tekniska frågor

Vilka spännvidder klarar balkarna?        

För att få en uppfattning om vilka spännvidder balkarna klarar kan du använda svenskt träs app lathunden eller ladda ner vår projekteringsanvisning där du hittar spännviddstabeller för tak och bjälklag. Ett annat alternativ är att du använder Svenskt Träs dimensioneringsprogram. 

Du hittar spännviddstabeller direkt i våra handböcker här! 

Vid avancerade konstruktioner som flerbostadshus, radhus, industrier, skolor eller påbyggnader kontakta tekniksupport@byggmagroup.se eller läs mer om dimensioneringsalternativ här! 

Var finns en projekteringsanvisning för Masonite Beams lättbalk? 

Du kan enkelt ladda hem Masonite Beams projekteringsanvisning här! 

Kan jag ta hål i balkarna?

Med våra lättbalkar är det smidigt att göra håltagning i det tunna livet. Placeras hålen rätt går det att göra ett hål som tar bort hela livet, dvs ett hål som är 206mm på en 300mm hög balk. Om du önskar kan balkarna även levereras färdigborrade.

Det finns några saker att tänka på tex att hålen inte får placeras för nära upplag eller punktlaster som verkar på balkarna. Att ingen inverkan på flänsarna får göras. Exakta regler och hur stora hål som får göras finns beskrivet i vårt ETA. Om du vill få mer specifik hjälp kontakta tekniksupport@byggmagroup.se

Hur länge håller sig limmet mellan fläns och liv? 

Vi har sedan 1974 producerat lättbalk med olika liv- och flänsmaterial. Under årens gång har vi i vårt testcenter utfört prover på våra produkter för att säkerställa den höga kvalitén. Samtliga våra produkter följer standardramverk och fungerar på samma sätt som traditionellt virke. 

Hur långa spännvidder klarar Masonite Beams lättbalkar?

Du hittar våra spännvidder i vår projekteringsanvisning. Hämta hem denna här! 

 

Kan lättbalkar användas i garage eller carport? 

Ja, de passar i garage och carports. Behöver inte behandlas.     

 

Kan Masonite Beams räkna ut efter konstruktionsritningar? 

Ja, vi har ett eget konstruktörsteam på Masonite Beams som hjälper till med tekniska frågor, dimensionering och lastberäkningar. 
Kontakta dem på tekniksupport@byggmagroup.se så varar de på eventuella frågor! 

 

Hur isolerar jag Masonite Beams lättbalkar?

Det finns olika alternativ för isolering av Masonite Beams lättbalkar/I-balk. Här presenterar vi fyra sätt att isolera lättbalken:

 • Livisolerade balkar
  Masonite Beams kan leverera livisolerade balkar så att du kan använda en vanlig träregelskiva i facket mellan lättbalkarna.

 • Lösullsisolering
  Att isolera med lösullsisolering är ett effektivt alternativ när du använder lättbalkar och lättreglar.

 • Treskiktsisolering
  Du monterar en vanlig träregelskiva mellan flänsarna och en stålregelskiva mellan balkens liv.

 • Slitsad isolering
  Isoleringsskivor som är anpassade efter lättbalkens fläns.

Om du har frågor kring isolering av våra lättbalkar. Kontakta vår tekniksupport på tekniksupport@byggmagroup.se 

 

Miljö 

Vilka certificeringar har Masonite Beams? 

Samtliga lättbalkar är certifierade och har en rad olika miljömärkningar. Exempel på dessa är BASTA, Sundahus, Byggvarubedömningen, Husproduktportalen, PEFC och FSC. Du hittar alla våra miljömärkningar här! 

Vi har även genomfört en livscykelanalys LCA på vårt byggsystem. Du hittar mer information om våra certifikat och hela livscykelanalysen här! 

Hur stor del av trädet använder Masonite Beams vid produktionen av lättbalkar? 

Upp till 80% av trädets volym nyttjas. 


Var hittar jag Masonite Beams LCA-analys? 

Masonite Beams har genomfört en livscykelanalys på vårt byggsystem. Livscykelanalysen är genomförd av Svenska Miljöinstitutet. Ladda hem LCA analys Byggsystemet här! 

 

Hittar du inte svar på någon av dina frågor?

Kontakta info@byggmagroup.se för mer rådgivning om vår balk. 

Kontakta tekniksupport@byggmagroup.se eller kontakta någon av våra säljare här!

Ladda hem vår projekteringsanvisning!

Vill du att vi ska höra av oss?

Klicka här! Vi återkommer till dig så fort som möjligt.